Een kleine baby heeft nog geen weerstand opgebouwd tegen infecties. Een goede hygiëne is daarom heel belangrijk. Met een schoon lichaam, schone kleertjes en een schone omgeving kom je al een heel eind.
In bad
Je kunt je baby wassen op allerlei manieren. In een traditioneel babybadje of een tummytub, maar je kunt ook samen met je kind in het grote bad of onder de douche.
Watertemperatuur
Je baby kan zichzelf nog niet warm houden, maar kan het ook snel te warm hebben. Zorg er daarom voor dat het water op lichaamstemperatuur is. Dit kan met een badthermometer of door je elleboog even in het water te houden.
Zeep of geen zeep
Een babyhuidje is erg kwetsbaar. Zeker de billetjes, die de hele dag in een luier verpakt zitten kunnen snel rood en geïrriteerd worden. Een scheutje medicinale badolie in het dagelijkse badje is daarom geen overbodige luxe. Wel even uitkijken, want je baby wordt hier wat glibberig van. Eigenlijk hoef je alleen maar zijn billen en huidplooien te wassen met een beetje zeep, verder wordt een baby niet echt vies. Haren wassen met shampoo is niet perse nodig, maar het ruikt natuurlijk wel lekker.
Afdrogen
Let op dat je alles wat je nodig bent onder handbereik hebt staan, want als je kindje eenmaal in bad ligt, kan je het geen seconde alleen laten. Je baby koelt snel af, dus is het fijn als je hem na het baden direct afdroogt. Geef bij het afdrogen extra zorg aan de huidplooien, navel en geslachtsorganen. Als deze nat blijven kan de huid minder goed ademen en kan dan gaan broeien. Dit veroorzaakt rode plekken, ook wel smetplekken genoemd. Heeft je kind hier toch last van? Smeer de plekken dan regelmatig in met zinkzalf. Dit beschermt en geneest de huid.
Luieruitslag
Warmte, urine en ontlasting kunnen ervoor zorgen dat de huid van je baby wat geïrriteerd raakt. Dit noemen we luieruitslag. Het voorkomen hiervan is bijna onmogelijk, maar wat helpt is de baby regelmatig even in zijn blote billen laten liggen en een dun laagje vaseline op zijn billen te smeren. Krijgt het toch last, Smeer de plekken dan regelmatig in met zinkzalf. Dit beschermt en geneest de huid.
Ogen
Bij jonge baby’s zitten de traanbuisjes soms nog dicht, daardoor kunnen de oogjes soms dichtgeplakt zitten. Dit is heel normaal. Veeg met een nat watje of gaasje de viezigheid weg vanuit de buitenhoek naar de binnenhoek, hiermee voorkom je dat het ontstoken raakt. Wanneer je tijdens het voeden zachtjes met een schone vinger de binnenste hoekjes van beide oogjes masseert stimuleer je daarmee de traanbuisjes.