Een pasgeboren baby kan nog niet praten en communiceert door zijn lichaamstaal en door te huilen. Baby’s huilen om verschillende redenen, bijvoorbeeld van de honger, vanwege krampjes, uit verveling of in slaap te komen. Na verloop van tijd leer je als moeder de verschillende huiltjes kennen en weet je precies hoe je daar het best op kan reageren.
Huiluurtje
Pasgeboren baby’s kunnen wel twee tot drie uur per dag huilen, dat gebeurt vaak rond het einde van de middag of ‘s avonds. Voor jou als ouder is dat akelig, maar voor een baby heel normaal en gelukkig wordt dat na verloop van tijd steeds minder. Als je het idee hebt dat je kind wel erg veel en lang huilt, hou het dan bij en bespreek het op het consultatiebureau.
Troosten en verwennen
Vroeger werd er gezegd dat je huilende baby’s niet moest troosten omdat je ze daarmee verwent. Dat gegeven is gelukkig allang achterhaald. Als je kind langdurig huilt, mag je het gerust troosten. Op welke manier? Dat ligt aan jou en je kind. De ene baby wordt rustig door het in je armen te wiegen, de andere door een lekker warm badje of een babymassage.
Rust, reinheid en regelmaat
Een andere wijsheid van onze grootmoeders geldt nog steeds: bij Rust, Reinheid en Regelmaat gedijd een baby het best. Veel baby’s reageren op iedere prikkel van buitenaf door te gaan huilen. Zulke baby’s houden van voorspelbaarheid en dagen die ingedeeld zijn volgens een bepaald ritme.
Shaking Baby Syndroom
Het hoofdje van je baby is erg groot en zwaar in vergelijking met de rest van zijn lijfje en zijn nekspieren zijn nog niet of nauwelijks ontwikkeld. Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Schud je baby dus nooit door elkaar, zelfs niet als het lijkt alsof het is gestopt met ademen. In dat geval geven artsen het advies om je baby zachtjes tegen zijn voetzooltjes te tikken, het wiegje heel zacht op en neer schommelen of je baby op te pakken en daarbij niet vergeten het hoofdje goed te ondersteunen.