Pauze Start

Kinkhoest- en griepprik voor zwangeren


Vanaf de 22ste zwangerschapsweek kun je de kinkhoest- en griepprik gratis krijgen bij de jeugdgezondheidszorg
Deze prikken voor zwangeren (22 weken prikken) vallen binnen het Rijksvaccinatieprogramma:

  • Kinkhoestprik: met deze prik bescherm je je baby de eerste maanden van zijn leven tegen kinkhoest, als hij zelf nog niet ingeënt kan worden en kinkhoest het gevaarlijkst is. Bovendien heeft je baby dan vaak één vaccinatie minder nodig;
  • Griepprik: pasgeboren baby's hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Ben 22 weken of langer zwanger tussen 15 oktober en 1 maart? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau. Kijk voor meer informatie ook op de site van het RIVM.


De 22 weken prik haal je bij het consultatiebureau in jouw gemeente
Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Coevorden, Dronten, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Lelystad, Meppel, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Tynaarlo of Zeewolde?
Dan kun je bij Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) terecht voor de de 22 weken prik.

  • Ga naar de locatiepagina en kies jouw gemeente voor het adres en het maken van een afspraak. Voor deze prik moet een afspraak gepland worden, deze wordt niet tijdens het inloopspreekuur gegeven;
  • Neem een geldig ID (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of vreemdelingendocument) mee naar het consultatiebureau. 


Meer informatie
Wil je nog meer informatie over de kinkhoest- en griepprik? Download dan de folder met informatie over de kinkhoestprik op de RIVM website en kijk hier voor informatie over de griepprik.

Om de veiligheid van het gebruik van vaccinaties in de zwangerschap te bewaken, doet bijwerkingencentrum Lareb hier onderzoek.naar. Iedere zwangere vrouw kan hieraan meedoen. Lees hier meer over het onderzoek en vul de vragenlijst in.


Prikangst
Het kan voorkomen dat je wat huiverig bent voor prikken en naalden en daarom twijfelt of je de vaccinatie wel wilt nemen. Weet dat je niet de enige bent die dit heeft. Heb je angst? Praat erover met ons en geef aan dat je prikken of naalden niet fijn of spannend vindt. Wij begrijpen dit en nemen de tijd voor je. Je kan je daardoor weer wat ontspannen.

Heb je meer nodig? Bijvoorbeeld om tijdens de vaccinatie naar muziek te luisteren of ergens mee bezig te zijn voor afleiding. Ook dat kan. Jij beslist op het moment of je de prik wel of niet neemt. En zo niet, dan kan je altijd op een later moment terugkomen, mocht je je bedenken. En heb je jouw angst overwonnen? Beloon jezelf dan na afloop op iets leuks of lekkers.  

Waar kun je ons vinden?

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind snel het consultatiebureau in jouw wijk of gemeente.