Blog van Allita van Keulen, lactatiekundige
Al eerder heb ik aandacht besteed aan het onderwerp Nachtvoedingen bij borstgevoede baby’s’ Ik krijg hierover nog veel vragen van moeders, en dan vooral: "Is het normaal dat een baby van een aantal maanden nog komt voor een nachtvoeding?" Veel ouders zijn via appgroepen met elkaar in contact, bijvoorbeeld door Centering groepen of door ouders die samen een cursus borstvoeding hebben gevolgd. De vraag “Slaapt jouw baby al door?” komt daarbij vaak voorbij. Het is heel fijn dat ouders elkaar kunnen ondersteunen via deze appgroepen, maar het kan ook onzekerheid met zich meebrengen wanneer net jouw baby nog niet doorslaapt…Je zou het gevoel kunnen krijgen dat je iets ‘fout ’doet. “Moet ik er dan maar kunstvoeding bij geven, zodat hij doorslaapt?”
Helpt het geven van een fles kunstvoeding voor de nacht zodat mijn kindje doorslaapt?
Nee! Het blijft een hardnekkige fabel. De meeste baby’s komen maandenlang nog voor een voeding. Ze hebben daar een eigen ritme in. Ook al geef je voor de nacht extra voeding, vaak werkt dat niet en blijft een baby komen op de tijden dat hij dat gewend is. Een aantal tips om de nachtvoedingen gemakkelijker te maken.
- Zorg dat je baby bij je in de buurt is, gebruik bijvoorbeeld een cosleeper, of zorg dat het bedje naast je bed staat.
- Draai je wekker om, zodat je niet ziet hoe laat het is, want is het bijvoorbeeld half 4 ‘s nachts dan voelt dat gelijk meer beladen.
- Je hoeft niet helemaal wakker te worden, borstvoeden kan ook op de automatische piloot. Pas dan wel op dat je niet samen in slaap valt.
- Accepteer dat het erbij hoort en weet dat het dus normaal is dat baby’s in de nacht om een voeding vraagt. Iedere moeder is uniek met haar kind.
Zijn nachtvoedingen dan normaal?
Ja! Uit onderzoek komt naar voren dat van alle baby’s tot 6 maanden die alleen borstvoeding krijgen, 64% daarvan om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Veel baby’s drinken nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben. Dit heeft met verschillende factoren te maken, bijvoorbeeld:
- De opslagcapaciteit in je borsten. De borsten hebben een bepaalde opslagcapaciteit en de melkproductie wordt over 24 uur verdeeld.
- Niet iedere baby heeft een even grote maagcapaciteit. Sommige baby’s vragen regelmatige kleinere hoeveelheden voeding.
- Het vetgehalte van je voeding speelt een rol. Is de melk vetter dan zal je baby ook eerder verzadigd zijn. Wanneer de melk iets minder vet is zal je baby ook meer melk drinken om verzadigd te raken. Zo kan het zijn dat sommige moeders met 4 keer per 24 uur voldoende voeding kunnen geven en andere moeder wel 8 tot 13 keer moeten voeden. Zolang je baby goed groeit, plast en ontlasting heeft krijgt de baby wat hij nodig heeft. Het is dus voeden op verzoek.
Hoe zit het met nachtvoedingen bij baby’s boven de 6 maanden.
Veel baby’s krijgen rond deze tijd vaste voeding maar dat wil niet zeggen dat ze dan daardoor ook doorslapen. Ook dan worden veel baby’s nog steeds ‘s nachts wakker. Het blijkt uit onderzoek dat 80% van de baby’s tussen de 6 maand en 1 jaar minimaal een keer per nacht wakker wordt en dat 40% dan uit de borst drinkt. Ook de ontwikkelingsfase van kinderen kan er mee te maken hebben dat ze in de nacht soms wakker worden. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je als moeder weer gaat werken. Baby’s willen hun moeder dan, door haar een poos gemist te hebben, in de nacht haar letterlijk voelen, horen ruiken en proeven. Oudere kinderen, rond de 9 maand, kunnen in de eenkennigheidsfase zitten, waardoor ze in de nacht wel eens wakker worden. Ze zoeken dan bevestiging dat je als ouders in de buurt bent…
Wat doet nachtvoeding met de rust voor de moeder?
Uit onderzoek is gebleken dat moeders die borstvoeding geven, ondanks dat ze dus wakker worden voor een nachtvoeding, vaak een kwalitatief betere slaap hebben. Dit heeft te maken met het hormoon oxytocine. Door dit hormoon voel je je ontspannen en val je sneller weer in slaap. Een nachtvoeding geeft je tevens een boost voor je melkproductie. Mocht je kind plots toch gaan doorslapen dan zal je merken dat je in de ochtend behoorlijk volle borsten kunt hebben. Na verloop van tijd raken je borsten eraan gewend om langere periode geen nachtvoeding meer te geven en zal dat volle gevoel in de ochtend vanzelf minder worden.
Mocht je vragen hebben over het geven van borstvoeding, neem dan contact op met je consultatiebureau of de lactatiekundigen van Icare JGZ.