Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige
Was je afgelopen nachten ook wakker toen de voorjaarsstormen met onweer over Nederland raasden? Jij en je baby zijn ’s nachts vaker wakker dan de gemiddelde Nederlander. Behalve wanneer er een storm over het land raast. Dan is iedereen wel even wakker geweest door het lawaai van het onweer. Daar wordt over gesproken, dat vindt iedereen normaal.
Jij voedt je baby regelmatig in de nacht, gewoon omdat dat nodig is. Ook al krijg je vast regelmatig te horen “slaapt hij al door?” Nou, in de nacht wakker worden is voor kinderen normaal. De meeste kinderen worden ‘s nachts regelmatig even wakker, zeker de eerste jaren. Of om te drinken, mama of papa te horen of een knuffeltje te krijgen. Slapen is niet een blok van zoveel uren slaap, nee, het bestaat uit allerlei korte fases.
Nachtvoedingen zijn dus normaal. Het is biologisch zo bepaald. Het helpt de bloedsuikerspiegel bij je baby gelijkmatig te houden. Moedermelk heeft het hoogste suikergehalte van alle melksoorten. Lange tijd geen moedermelk betekent dus langere tijd geen suikertoevoer. En dat is belangrijk voor de hersengroei. De hersenen van je kindje hebben een constante toevoer van suiker nodig. Door de hormonen die vrijkomen (o.a. oxytocine) val je na het voeden sneller weer in slaap. Uit onderzoek blijkt dat je als borstvoedende moeder misschien wel minder slaapt, maar wel betere slaap krijgt.
Ook al is het soms pittig, het helpt dat je als ouders accepteert dat het natuurlijk en gezond is dat je kind ’s nachts wakker wordt, en dat het er dus gewoon bij hoort. Hou je baby in de buurt en ga in op zijn/haar behoeftes. Het moment waarop kan per kind heel verschillend zijn, maar op een gegeven moment slapen ze echt wel door.
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen stel ze op je consultatiebureau of bij de lactatiekundigen van Icare JGZ.