Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg
Er komt een tijd dat je bevallingsverlof er op zit en je weer aan het werk moet. Heb je iets met je werkgever geregeld over borstvoeding? In mijn eerdere blog ‘Mijn baby weigert de fles en ik moet aan het werk. Wat nu?’ heb ik het o.a. gehad over afspraken maken met je werkgever over kolven of voeden onder werktijd. Volgens het Arbobesluit (artikel 3.48) en de Arbeidstijdenwet is de werkgever verplicht een werknemer met zuigeling de mogelijkheid te bieden om het werk te onderbreken voor het geven van borstvoeding of om moedermelk af te kolven. Wanneer de werkgever geen geschikte ruimte hiervoor beschikbaar stelt, moet de werkgever de werkneemster in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven.
Kolven op het werk: best nog wel een taboe
Maar wanneer je alles goed geregeld hebt met je werkgever, hoe gaat dat dan in de praktijk? Is er een ruimte voor je geregeld waar je kunt voeden of kolven? Of maak je je zorgen dat de je toegewezen ruimte toch onvoldoende privacy biedt? Op kolven op het werk rust nog best een taboe. Gelukkig hebben veel werkgevers een geschikte ruimte waar je kunt kolven, maar helaas wordt in sommige bedrijven nog naar de bezemkast verwezen. Hoe positief staat je werkgever tegenover medewerkers die voeden of kolven onder werktijd? Kent je werkgever de voordelen als werknemers borstvoeding kunnen blijven geven als ze na hun verlof weer gaan werken?
Enkele voordelen op een rijtje:
- Het ziekteverzuim ligt bij borstvoedende medewerksters lager in vergelijking tot medewerkers die hun kind kunstvoeding geven. Het ziekteverzuim bij laatstgenoemde categorie ligt gemiddeld twee keer zo hoog als bij borstvoedende medewerkers.
- Statistisch gezien zijn borstgevoede kinderen minder vaak ziek
- Er heerst een hoge arbeidsmoraal en loyaliteit van medewerkers die borstvoeding kunnen blijven geven.
- Door deze voordelen kunnen de kosten die werkgevers steken in het ondersteunen van borstvoedende medewerkers in drievoud wordt terugverdiend.
Voorbeeld uit de praktijk
Bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle heb ik navraag gedaan over kolfkamers. Vanuit de overheid is het verplicht vanaf een bepaald aantal medewerkers te zorgen voor een zoogruimte / lactatieruimte, in de volksmond kolfkamer genoemd. Ik mocht een kijkje nemen in de kolfkamer van Vrouwe Justitia (zie foto). De kolfkamer voldeed aan de wettelijk gestelde eisen:
- De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
- De ruimte moet voldoende privacy bieden.
- De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
- In de ruimte moet een bed of rustbank staan.
- Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.
- Het dient een ruimte te zijn zonder risico’s, dus er mogen geen gevaarlijke stoffen of verontreinigingen zijn.
Wat bij de rechtbank niet helemaal duidelijk was, is in hoeverre de kolvende moeders actief werden geïnformeerd over de kolffaciliteiten en de mogelijkheid daar gebruik van te maken.
Begrip en steun van collega’s is essentieel
Net als bij voorgaand praktijkvoorbeeld, lijken moeders die willen kolven niet actief te worden gesteund, noch tegengehouden. Vaak komt het toch neer op het tonen van eigen initiatief als moeder om het op je werk te regelen. Heel fijn natuurlijk als er een mooie kolfkamer is, maar het is net zo belangrijk voor werkgevers en collega’s om moeders die willen blijven borstvoeden daarbij te steunen, daarmee rekening te houden en ervoor te zorgen dat ze zich veilig en prettig voelen als ze zich terugtrekken om te gaan kolven of te voeden. Begrip van collega’s is daarbij essentieel! Kolven op je werk kan soms baanbrekend zijn voor toekomstige moeders die hun kind ook borstvoeding willen blijven geven. Wanneer er één schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer!
Met dank aan J.Otten, communicatieadviseur bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.
Hoe ziet jouw kolfkamer er uit?
Deel je foto op Facebook!