Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg
In de praktijk spreek ik regelmatig moeders die binnenkort weer aan het werk moeten maar waarvan de baby wel uit de borst maar niet uit de fles wil drinken. Dan slaat toch lichtelijk de paniek toe. Wat te doen?
Hoe voorkom je dat je kind niet uit een fles wilt drinken? Door op tijd te beginnen met oefenen met de fles en dit regelmatig te blijven oefenen totdat je vaker van huis bent en je kindje eraan gewend is geraakt. Wanneer je namelijk te lang wacht dan kan het zijn dat de baby niet (meer) weet wat hij/zij met een flessenspeen aan moet en dan moet je het hem/haar echt gaan leren, terwijl een jongere baby het veel gemakkelijker snapt
Start met oefenen met de fles als je baby 4 a 6 weken oud is
Als de borstvoeding goed loopt en je baby drinkt zonder problemen goed uit de borst dan kun je je baby vanaf 4 a 6 weken oud laten wennen aan het drinken uit de fles. Je kolft dan overdag een beetje extra moedermelk, bijvoorbeeld 30 cc, die je partner of oppas met een fles aan je kindje kan geven. Kinderen zijn niet dom en hebben liever mama’s borst. Daarom is het beste dat je niet zelf gaat oefenen maar dit overlaat aan een ander en zorgt dat je niet in de buurt bent wanneer er geoefend wordt met de fles.
Hoe biedt je de fles het beste aan?
Zorg dat je baby niet te hongerig, goed uitgerust en niet ziek is. Dan gaat oefenen het beste. Eventueel stil je je baby’s eerste honger aan de borst en geef je dan je kindje aan je partner of iemand anders. Zorg dat je er dus zelf niet bij blijft, of tenminste op voldoende afstand blijft van je kind.
De beste positie om te voeden is met de baby op schoot en zelf wat onderuitgezakt zitten. Voor de flessenspeen gebruik je bij voorkeur eentje met een brede hals en het kleinste gaatje (speen 0). Dit om te voorkomen dat de melkstroom te snel gaat. Hierdoor voorkom je de kans op verslikken en beperk je de hoeveelheid ‘valse’ lucht die je kind binnenkrijgt en wat weer kramp kan veroorzaken.
Streel met de speen rond het mondje van je baby, ter hoogte van neus en bovenlip, zodat je optimaal gebruik maakt van de hapreflex. Je lokt op die manier een grote hap uit wat de baby ook aan de borst moet doen. Houd de fles bijna horizontaal en zorg dat de speen steeds goed gevuld is en blijft. Je baby moet op die manier moeite doen om de melk te drinken. En heb geduld, dring de fles niet op.
Rechten borstvoeding en werk
In Nederland is het bij wet geregeld dat je de eerste 9 levensmaanden van je kind recht hebt om je werk te onderbreken om je kind borstvoeding te geven of moedermelk te kolven. Je mag hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Dus bijvoorbeeld op een werkdag van 8 uur is dit 2 uur. Je werkgever is verplicht om je salaris door te betalen tijdens het voeden of kolven en je een ruimte aan te bieden waar je dit in alle rust kunt doen. Het is wel van belang dat je je werkgever op tijd inlicht dat je van plan bent van dit recht gebruik te gaan maken zodat ze één en ander op tijd te kunnen regelen.
Creatief zijn en goed overleg met je werkgever helpt!
Lukt het bijvoorbeeld je kind nog niet om uit een fles te drinken, dan is het onder werktijd wellicht ook mogelijk om naar je kind toe te gaan om te voeden of dat iemand je kind op je werk brengt. Bij sommige organisaties kun je je kind zelfs meenemen naar je werk of kun je vaker thuis werken. En ben je er eigenlijk nog niet aan toe om weer aan het werk te gaan of je kind te moeten missen, dan kan mogelijk in overleg met je werkgever je verlof verlengd worden, bijvoorbeeld door het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof. Er zijn verschillende opties dus kijk wat het beste aansluit bij jouw behoeften en die van je kind. Creatief zijn en goed overleg met je werkgever helpt!
Een leuk en handig boekje waar van alles in staat over borstvoeding en werken heet ”Borst en baan” en is te bestellen via www.borstvoeding.com.