Zo krijg je eenvoudig inzicht in wat jouw kindje nodig heeft
GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften. GIZ is een manier om in een gesprek samen de zorgbehoefte van je kindje en/of je gezin in kaart te brengen. Door het gesprek via deze methode aan te gaan, krijg je inzicht in de samenhang tussen de ontwikkeling van je kind, de opvoeding van je kind en de omgeving van je kind.
Over je baby, het ouderschap en je omgeving
Samen met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of pedagoog bespreek je onderwerpen die jij belangrijk vindt voor je (ongeboren) kind. Zij kunnen op basis van wat jij vertelt of wat zij merken aan je kindje (bijv. het gedrag of de lichamelijke conditie/kenmerken) ook meer gerichte vragen stellen. Zo kijken we samen of en welke extra ondersteuning nodig is voor het veilig en gezond opgroeien van je kind.
Hoe en wat?
De methode wordt gebruikt in het kennismakingsgesprek tijdens het prenataal huisbezoek en/of tijdens je afspraken op het consultatiebureau en het inloopspreekuur. We kijken samen waar jullie krachten en behoeften zitten. Dat kan een positieve bevestiging zijn dat het goed gaat of wanneer extra zorg nodig is.
De zogenaamde GIZ-driehoek geeft jou als ouder een beeld van de onderwerpen waar je het over wilt hebben. Altijd vanuit het doel: hoe gaat het met mijn kind en wat heeft mijn gezin nodig. Door de GIZ-driehoek op tafel te leggen tijdens het gesprek, is het voor iedereen eenvoudig te begrijpen.
Welke voordelen levert dit jou als ouder op?
-
Door het inzicht wat je krijgt, kan je direct actief deelnemen aan het proces wanneer er extra zorg nodig is;
-
Jouw eigen kracht wordt gestimuleerd omdat jullie gezamenlijk een inschatting maken wat er nodig is;
-
De behoeften van jouw gezin staan centraal. Je werkt samen als ouder, kind en professional, altijd vanuit een motiverende- en oplossingsgerichte houding. Zo voel jij je gehoord en gezien!