Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare JGZ
Als lactatiekundige van Icare JGZ krijg ik regelmatig vragen van moeders die bang zijn dat ze te weinig borstvoeding aanmaken voor hun kind. Meestal is dat gebaseerd op opmerkingen of fabels die men van anderen hoort. Zolang je kind goed groeit, plast en ontlasting heeft, hoef je je geen zorgen te maken.
Het kan echter voorkomen dat, om wat voor reden dan ook, moeders ondanks veel inzet hun productie niet omhoog krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zijn er bijvoorbeeld bijzonderheden geweest tijdens de bevalling? Veel bloedverlies? Of een kindje dat niet gelijk uit de borst wil drinken? Ook tijdens de menstruatie periode of bij een nieuwe zwangerschap kan er een dip instaan in de productie. Door je baby vaker aan te leggen of door extra te gaan kolven om het hormoon prolactine (wat zorgt voor de melkaanmaak) extra te stimuleren, komt dit wel weer goed. Dit is meestal voldoende om de productie weer een boost te geven.
Maar wat als dit onvoldoende werkt?
Dan zou je nog kunnen gaan powerkolven (ook wel clusterkolven genoemd). Dit met het doel om de melkproductie te verhogen. Niet alleen in het aantal millimeters, maar vooral om het lichaam signalen te geven om meer melk aan te gaan maken. Op de site van moedermelknetwerk staat dit mooi uitgelegd maar ik zal het hieronder nog eens benoemen.
Er zijn verschillende technieken om powerkolven toe te passen
- Je kolft vaker op een dag, ongeveer 5 à 10 minuten. Dus vaker korter kolven. Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt. Kolf echter niet vaker dan iedere 45 minuten.
- Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief. Je kolft 10 à 20 minuten, dan 10 minuten stoppen dan weer 10 minuten kolven en 10 minuten stoppen en weer 10 minuten kolven. Dit kost je ongeveer een uur per dag.
- Binnen een tijdspanne van drie uur kolf je iedere 20 a 30 minuten een paar minuten. Je stopt met kolven zodra de melkstroom afneemt. Herhaal dit elke dag, totdat de productie toe gaat nemen. Dan kun je over op meer tijd tussen de kolfsessies.
Verder nog enkele tips:
Zorg dat je een goede dubbelzijdige elektrische kolf ter beschikking hebt. Let op dat je goed passende borstschilden hebt. En kom je er niet uit….vraag een lactatiekundige om mee te denken of mee te kijken.
Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met een van de lactatiekundigen van Icare JGZ bij jou uit de buurt.