Afgelopen halfjaar liepen vier studenten van de hogescholen Windesheim en VIAA stage in de verschillende schakels van de jeugdgezondheidszorgketen. Deze innovatieve ketenstage is een samenwerking tussen de beide Hogescholen en Icare JGZ. De resultaten van de pilot zijn zeer bemoedigend.
Tijdens de ketenstage kregen de studenten de mogelijkheid om ervaring op te doen bij zowel de jeugdgezondheidszorg als bij de jeugdhulp (JGT Lelystad en CJG Ermelo). Samen hebben de studenten gewerkt aan verschillende producten, waarbij het thema hechting centraal stond. Ze presenteerden hun resultaten onder mee via deze Infographic
Meerwaarde studenten en werkveld
De pilot heeft aangetoond dat een ketenstage voor zowel het werkveld als de studenten een belangrijke meerwaarde biedt. De studenten zijn een verbindende factor omdat ze op meerdere plekken zien hoe de samenwerking verloopt, hoe deze te verbeteren is en hierop terugkoppeling geven.
Voor de studenten zelf biedt de ketenstage een mooie kans om een bredere kijk op het werkveld te krijgen, ervaring op te doen in alle schakels van de zorgketen en te ervaren hoe het is om multidisciplinair te werken. Dat past heel mooi bij de veranderende rol van de jeugdverpleegkundige, die steeds meer een spilfunctie krijgt in de publieke zorg voor jeugd.
Vervolg Ketenstage
Deze eerste, succesvol verlopen Ketenstage in de JGZ krijgt zeker een vervolg in het nieuwe schooljaar. De vier deelnemende studenten maakten hiervoor al een competentieprofiel/vacature. Hierbij wordt gezocht naar studenten die een kindgerichte minor gevolgd hebben, ervaring in de jeugdgezondheidzorg of affiniteit met de JGZ. Van deze studenten wordt verwacht dat zij kunnen omgaan met onzekerheden, flexibiliteit hebben en een ondernemende en innovatieve houding.