Blog Alita van Keulen, lactatiekundige
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat er in coronatijd vaker en langer borstvoeding werd gegeven. Thuiswerken en meer rust lijken daarbij een rol te hebben gespeeld. Wij als lactatiekundigen van Icare JGZ merkten dat we meer vragen kregen over fles weigeren, en wat daaraan te doen is.
Het kan zijn dat de noodzaak om regelmatig en bijtijds te gaan oefenen en het vertrouwd maken met de fles minder dringend was doordat er meer thuis werd gewerkt. Je kind voeden kon mooi rustig thuis, want opvang was niet of nauwelijks nodig. Wanneer dan de fles wordt aangeboden, om wat voor reden dan ook, en het kind pakt de fles niet, kan dit wel stress bij ouders opleveren.
Hoe komt het dat je kind, wanneer het volledig borstvoeding krijgt soms meer moeite heeft met uit een fles te drinken.
Het zuigen aan de fles is een andere techniek dan drinken aan de borst. Daarom wordt ook meestal aangeraden om met een week of 5-6 te beginnen met het oefenen met de fles, mits het kind goed bij de moeder drinkt. Wanneer je eerder begint, en de borstvoeding loopt nog niet helemaal soepel, is de kans groter dat er zuigverwarring ontstaat. Hierdoor kan het kind minder goed bij de moeder gaan drinken. Wanneer je veel later begint met oefenen (ook al heeft het kind in het begin goed uit de fles gedronken) vergroot het de kans dat het kind de fles helemaal niet meer wil.
Wat kan je proberen om je baby toch te laten wennen aan de fles.
Kinderen zijn heel slim en willen graag nieuwe dingen leren maar moeten daar dan wel de tijd voor krijgen. Wat je vooral niet moet doen is de fles geven wanneer je kind erg veel honger heeft. Een hongerig kind wil eten en niet experimenteren! Ook is het niet verstandig te oefenen na een voeding. Vol is vol…Vooral ook niet de fles “dwingen”. Dat werkt averechts. Begin eerst met kleine beetjes (afgekolfde) melk, bv 20 ml, zie het als oefenen aan de fles. Laat dan liever iemand anders dit oefenflesje geven. Het kan verwarrend voor het kind zijn wanneer de moeder dit doet. Wanneer het niet gelijk lukt, heb geduld en maak je niet teveel zorgen. Het is wennen voor beide partijen.
Tips en trucs
- Is het mogelijk dat je naar de locatie waar je kind verblijft gaat om te kunnen voeden.
- Zijn er andere mogelijkheden waardoor je je baby voeding kunt aanbieden. Bv via een drinkcupje (camocup bv), lepel, vingervoeden.
- Probeer eens halfslapend de fles aan te bieden, dan maak je gebruik van de reflexen van je kind en is je kind minder bewust om vanuit de speen te moeten drinken.
- De temperatuur van de melk kan verschil maken, probeer eens minder warme of koude melk
- De smaak kan van invloed zijn, sommige kinderen drinken liever vers gekolfde melk. Melk uit de diepvries kan qua smaak minder lekker zijn.
- Voordat je de fles aanbiedt, even op je vinger laten zuigen of strelende/masserende bewegingen rondom de mond maken om zo de zuigreflexen extra te prikkelen.
- Het kinnetje op en neer bewegen om zo het drinken te stimuleren.
- Het kinnetje ondersteunen met de hand en dan met duim en wijsvinger de wangen ritmisch ietsje samendrukken.
- Bij oudere kinderen kun je je afvragen of een fles introduceren nog nodig is. Veel kinderen kunnen naast de borst al snel leren drinnken uit een beker of rietjesbeker te drinken.
Mocht je ondanks deze tips vragen hebben, neem dan gerust contact op met je lactatiekundige van Icare JGZ.