Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige Icare JGZ
Wintertenen of winterhanden, je hebt er vast wel eens van gehoord of het zelf ervaren tijdens de koude wintermaanden. Maar wintertepels…? Toch bestaat ook dit fenomeen.
Je herkent winterhanden wanneer je bijvoorbeeld na een wandeling in de kou van die bloedeloze, witte vingers hebt die bij opwarming pijn veroorzaken. Dit wordt ook wel het ‘Raynaud fenomeen’ genoemd. In je tepels wordt dit ook wel vaatkramp genoemd en dit kan veel pijn veroorzaken. Soms al tijdens de zwangerschap maar vaker tijdens het voeden van je kind. De spiertjes in de bloedvaatwand trekken zich ineens samen. De tepels kunnen dan plotseling wit worden, met een stekende pijn tot gevolg.
Andere oorzaken bij pijnlijk voeden uitsluiten.
Vaak wordt bij pijnlijke tepels gedacht aan verkeerd aanleggen of aan spruw Dat klopt en er moet goed worden beoordeeld of de oorsprong van de pijnlijke tepels niet daaraan ligt.
Hoe ziet vaatkramp er uit?
De tepel ziet er na het voeden van je baby mooi rond uit. Maar vrij snel kan de tepel er plotseling witgekleurd, soms paars / blauw uit gaan zien en heel pijnlijk, tintelend aanvoelen. Ook wordt deze tinteling vaak gevoeld bij temperatuurverschillen, dus van plotselinge kou naar warmte of bij voeden in een koude omgeving. Wanneer je hier gevoelig voor bent, kan ook gebruik van cafeïne en nicotine vaatkramp beïnvloeden. Dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.
Wat kun je eraan doen?
Wat meestal goed helpt is je tepel direct na het voeden geleidelijk op te warmen. Bijvoorbeeld via warme, droge kompressen. Soms kan het ook helpen om een warme hand erop te leggen. Masseer de tepel met warme olijfolie wanneer de pijn zich voordoet, dit kan verlichting geven. Zorg verder dat wanneer je in de kou naar buiten gaat dat je borsten goed warm zijn ingepakt. Een observatie van een voedingsmoment is ook zeker aan te raden. Bij een snelle melkstroom kan je baby de tepel afklemmen, dit geeft ook een slechtere doorbloeding en veroorzaakt pijn. Soms worden er extra mineralen en vitamines geadviseerd maar overleg dit eerst met de jeugdarts of- verpleegkundige op het consultatiebureau of lactatiekundige.
Meer vragen? Neem dan contact op met de lactatiekundigen van Icare JGZ.