Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg
Hoe zit dat, mijn kindje heeft nu tandjes en ik geef borstvoeding, ook ‘s nachts. Wat voor invloed heeft dat op eventueel tandbederf? Deze vraag wordt mij nog wel eens gesteld omdat er in het verleden gepubliceerd is dat ’s nachts borstvoeding geven van invloed zou zijn op tandbederf. Maar in 2014 is er uit nieuw onderzoek gebleken dat er mogelijk andere factoren van invloed waren op tandbederf waar het onderzoek geen rekening mee had gehouden. Bijvoorbeeld dat sommige kinderen naast borstvoeding ook andere voeding kregen en hoe de gebitsverzorging was, met wel of niet fluoride gebruik.
Eerste tanden komen door bij 6-9 maanden oud
Borstvoeding is iets heel natuurlijks en daarom is het niet logisch dat dit het melkgebit zou schaden. Alle zoogdieren krijgen gedurende langere of kortere tijd melk van hun moeder. Ook als ze tanden hebben. Bij mensenkinderen komen gemiddeld de eerste tanden, meestal de onderste snijtanden, door als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en het gebit is compleet ergens tussen 24 en 30 maanden. Hoewel dit melkgebit vanaf zes jaar vervangen gaat worden voor een volwassen gebit, is het belangrijk om goed voor het melkgebit te zorgen om problemen voor later te voorkomen.
Borstvoeding vermindert het risico op tandbederf
Doordat tijdens het drinken aan de borst de tepel diep in de mond van het kind ligt en een zuigbeweging automatisch wordt gevolgd door een slikbeweging, is er juist minder risico op tandbederf. De melk komt namelijk bij borstvoeden direct achter in de mond terecht en blijft niet rondom de tanden ‘staan’, wat bij andere drinktechnieken wel het geval is. Daarnaast bevat moedermelk proteïnen die een remmend effect op bacteriegroei hebben (o.a. Lactoferrine, IgA en IgG). Verder blijkt dat een kind dat s’nachts moedermelk uit de borst drinkt meer speeksel produceert. Speeksel is in staat bacteriën te bestrijden en zuren te neutraliseren. Al deze factoren zorgen er samen voor dat borstvoeding beter is voor de tandjes dan kunstvoeding. Hoe mooi is dat!
Vermijd suikers en zorg voor goede eetgewoonten en gebitsverzorging.
Zodra je je kind naast borstvoeding andere voeding gaat geven, is het belangrijk om de aanmaak van tandplak te voorkomen. Bacterien vormen zuren en dit tast het glazuur aan waardoor gaatjes ontstaan. Dit voorkom je door het aantal eet- en drinkmomenten te beperken en suikers zoveel mogelijk te vermijden. Start met dagelijks 1x poetsen zodra het eerste tandje er door is. En gebruik speciale kindertandpasta met een goed borsteltje. Poets 2x daags vanaf de leeftijd van 2 jaar.
Met dank aan info van LLL (La Leche League).