Blog van Alita van Keulen, lactatiekundige bij Icare JGZ
Steeds vaker hoor je dat vrouwen op jonge leeftijd besluiten om een borstvergroting te ondergaan. Vaak op een leeftijd dat ze nog niet altijd bezig zijn met een kinderwens, laat staan de vraag of ze later borstvoeding willen geven. ‘Kan ik borstvoeding geven ondanks dat ik een borstvergroting heb gehad?’ is dan ook een vraag die ik als lactatiekundige vaker hoor. Ja dat kan, maar onderstaand is wel belangrijk om te weten!
Wat gebeurt er bij een borstvergroting
Bij een borstvergroting wordt er een zoutwater of siliconen implantaat onder de borstklier of achter de borstspier geplaatst. Daarvoor wordt een snee gezet onder de borstplooi in de oksel of ter hoogte van de tepelhof.
Littekens
Wil je borstvoeding geven dan is het belangrijk dat je weet waar het litteken van de ingreep zit. Zit het onder de borst of bij de oksel dan zijn de implantaten waarschijnlijk achter de melkkanalen ingebracht. Doordat de melkkanalen met rust zijn gelaten zou je een gewone melkproductie moeten kunnen hebben. Wanneer het litteken echter rond de tepelhof of over de tepel en tepelhof loopt, dan kan het zijn dat je onvoldoende melk produceert voor volledige borstvoeding. Afhankelijk dus van de soort ingreep gaat het altijd om de zenuwen, de melkproducerende cellen, de melkkanaaltjes en de tepel. Als deze grotendeels intact zijn en voldoende met elkaar in verbinding staan, is de kans zeer groot dat je voldoende borstvoeding aan je baby kunt geven.
Tot slot
De implantaten kunnen wel wat extra ongemak geven bij stuwing. Het is dan ook goed om rekening te houden met de volgende punten om het aanwezige klierweefsel zo goed mogelijk te stimuleren. Maar eigenlijk gelden deze tips voor elke moeder en kind.
- Leg je baby zo snel mogelijk aan na de bevalling.
- Geniet van veel huid op huid contact.
- Bied vaak de borst aan (hierdoor kan de stuwing vooral tijdens de kraamtijd verminderen en kun je deels ook ongemak voorkomen)
- Let op een goede drinktechniek. Zorg dat je baby de borst effectief leegdrinkt.
Goede begeleiding hierbij is belangrijk. Zodat je weet hoe je optimaal je melkproductie kunt stimuleren en je weet of je kind voldoende borstvoeding krijgt. Mocht je toch te weinig melkproductie hebben, dan is het mogelijk om met donormelk of kunstvoeding bij te geven. De lactatiekundigen van Icare JGZ kunnen je zeker helpen en je ondersteunen bij jouw vragen. Meer informatie vind je hier.